Insamantare gazon
Un gazon frumos incepe cu o insamantare reusita
Exista cateva avantaje si dezavantaje ale gazonului insamantat, si vom incerca sa le explicam mai jos, astfel incat sa puteti face alegerea corecta.
Avantaje ale gazonului insamantat
Cost initial scazut
Acesta este poate cel mai mare beneficiu: gazonul insamantat este mai avantajos ca pret decat gazonul tip rulou. Acesta este unul din motivele pentru care reprezinta o alegere buna pentru unii clienti.
Adaptabilitate
Faptul ca acest gazon se dezvolta si creste in locul in care a fost plantat este un mare avantaj, deoarece planta se poate modifica si adapta conditiilor in care a fost insamantata.
Versatilitatea
Tocmai pentru ca gama de soiuri este foarte larga, acest tip de gazon se preteaza pentru utilizare indiferent de sol, conditii de mediu si rezistenta la anumite boli.
Varietatea speciilor
Un alt motiv pentru care o parte din clienti se orienteaza catre semanarea de gazon este varietatea speciilor, obtinuta prin amestec sau chiar prin optarea pentru soiuri mai deosebite (care nu se gasesc la rulou).
Dezavantaje ale gazonului insamantat
Perioada de insamantare
Acest tip de gazon trebuie semanat in anumite conditii, pentru a-i garanta succesul. Semintele germineaza cel mai mult si mai bine primavara. Temperatura optima este de 10-18°C. La temperaturi de peste 30° si sub 5°C, germinatia este oprita.
Diferente de densitate si culoare
Din cauza faptului ca nu toate semintele germineaza la fel, este posibil sa apara diferente de culoare si chiar zone unde iarba este deteriorata.
Durata de crestere
Este nevoie de mai mult timp pana sa va bucurati de un gazon verde
Necesita mai multa atentie
Spre deosebire de gazonul rulou, care nu are nevoie de interventii speciale, in cazul gazonului insamantat este absolut esentiala monitorizarea in perioada de crestere si controlul in vederea exterminarii buruienilor. De asemenea, irigarea initiala poate reprezenta o provocare.
Pasii pentru gazon semanat
Pregatirea terenului
Curatare, decopertare suprafete, ierbicidare
Pregatirea solului
Fertilizare, nivelare teren, tasare
Semanare
In general, se foloseste o cantitate de 50 grame de seminte/metru patrat, ceea ce inseamna aproximativ 3-5 kg la 100 metri patrati; incorporarea semintelor (cu grebla) astfel incat sa fie acoperite cu 1-2 cm pamant; tavalugire dupa semanare
Udare
In primele 2 saptamani dimineata si seara, cea de seara fiind mai consistenta; dupa ce iarba rasare, se va uda o data pe zi, seara.
Prima tundere
Se face atunci cand iarba ajunge la inaltimea de 8-10 cm; la prima tundere, se va taia iarba cam la jumatate, cu multa grija pentru a nu smulge firele abia inradacinate; urmatoarea tundere va fi la 8-10 zile, urmand ca odata inradacinat gazonul sa fie tuns la o treime din lungimea totala a firelor de iarba, o data pe saptamana primavara si toamna si la 10-15 zile vara.
Ce spun clienții
Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipisicing elit. Consequuntur doloremque earum eius error est explicabo ipsum nobis non quis vel.
Profesioniști din toate punctele de vedere! Recomand!
ep
Elena P.
Solutii personalizate, profesionalism! Am fost incantat de servicii si de seriozitate.
dm
dej mihai
Gazon rulou de calitate. L-au montat repede si bine !
vm
veronica moldovanu
O firma serioasa și prompta, tot timpul deschisa la nou la dispoziția clienților!! Recomand
mo
marian oprea
Ultimele noutăți din blog
intră pe blogFactori care pot influiența costul unei lucrări de peisagistică
Costul unei lucrari de peisagistica poate fi influentat de o varietate de factori.
Gazonul de trifoi, alternativa gazonului clasic?
Frumusețea unui gazon este influențată de trei factori: desime, uniformitate și culoare. Cu toții ne dorim un gazon sănătos și mereu verde. Dar este acest lucru posibil și cu alte...
Cum să ai un gazon frumos și sănătos prin însămânțare?
Gazonul prin însămânțare poate fi considerat mai rezistent și mai avantajos ca preț, însă pentru a ajunge la rezultatul dorit este nevoie de mai mult timp și cunoștințe sau o docum...