Insamantare gazon

Un gazon frumos incepe cu o insamantare reusita.

Exista cateva avantaje si dezavantaje ale gazonului insamantat, si vom incerca sa le explicam mai jos, astfel incat sa puteti face alegerea corecta.

Avantaje gazon insamantat:

Cost initial scazut.

Acesta este poate cel mai mare beneficiu: gazonul insamantat este mai avantajos ca pret decat gazonul tip rulou. Acesta este unul din motivele pentru care reprezinta o alegere buna pentru unii clienti.

Varietatea speciilor.

Un alt motiv pentru care o parte din clienti se orienteaza catre semanarea de gazon este varietatea speciilor, obtinuta prin amestec sau chiar prin optarea pentru soiuri mai deosebite (care nu se gasesc la rulou).

Versatilitatea.

Tocmai pentru ca gama de soiuri este foarte larga, acest tip de gazon se preteaza pentru utilizare indiferent de sol, conditii de mediu si rezistenta la anumite boli.

Adaptabilitate.

Faptul ca acest gazon se dezvolta si creste in locul in care a fost plantat este un mare avantaj, deoarece planta se poate modifica si adapta conditiilor in care a fost insamantata.

Limitari si dezavantaje:

Perioada de insamantare.

Acest tip de gazon trebuie semanat in anumite conditii, pentru a-i garanta succesul. Semintele germineaza cel mai mult si mai bine primavara. Temperatura optima este de 10-18°C. La temperaturi de peste 30° si sub 5°C, germinatia este oprita.

Durata de crestere.

Este nevoie de mai mult timp pana sa va bucurati de un gazon verde.

Diferente de densitate si culoare.

Din cauza faptului ca nu toate semintele germineaza la fel, este posibil sa apara diferente de culoare si chiar zone unde iarba este deteriorata.

Necesita mai multa atentie.

pre deosebire de gazonul rulou, care nu are nevoie de interventii speciale, in cazul gazonului insamantat este absolut esentiala monitorizarea in perioada de crestere si controlul in vederea exterminarii buruienilor. De asemenea, irigarea initiala poate reprezenta o provocare.

Pasii pentru gazon semanat:

Pregatirea terenului:

curatare, decopertare suprafete, ierbicidare

Pregatirea solului:

fertilizare, nivelare teren, tasare

Semanare:

in general, se foloseste o cantitate de 50 grame de seminte/metru patrat, ceea ce inseamna aproximativ 3-5 kg la 100 metri patrati; incorporarea semintelor (cu grebla) astfel incat sa fie acoperite cu 1-2 cm pamant; tavalugire dupa semanare

Udare:

in primele 2 saptamani dimineata si seara, cea de seara fiind mai consistenta; dupa ce iarba rasare, se va uda o data pe zi, seara.

Prima tundere:

se face atunci cand iarba ajunge la inaltimea de 8-10 cm; la prima tundere, se va taia iarba cam la jumatate, cu multa grija pentru a nu smulge firele abia inradacinate; urmatoarea tundere va fi la 8-10 zile, urmand ca odata inradacinat gazonul sa fie tuns la o treime din lungimea totala a firelor de iarba, o data pe saptamana primavara si toamna si la 10-15 zile vara.

Despre noi

Echipa Bogardens furnizeaza o plaja foarte larga de servicii variate care, in combinatia potrivita si cu frecventa corecta, pot face diferenta.

@2018 Bogardens Design SRL. Toate drepturile rezervate

TOP