Boli si daunatori principali ai gazonului
Bolile gazonului cele mai uzuale provocate fie de anumite condiții de temperatură sau umiditate, fie de ciuperci sau bacterii, îi afectează nu doar aspectul, ci și sănătatea.
Autor
Bogardens
Actualizat
Boli Gazon
Trecere in revista
Gazonul este un element important al oricăror grădini sau spații publice – el trebuie să fie proaspăt, verde, puternic și îngrijit.
Orice fel de boală, provocată fie de anumite condiții de temperatură sau umiditate, fie de ciuperci sau bacterii, nu îi afectează doar aspectul, ci și sănătatea. Și tocmai pentru că există o multitudine de cauze pentru pentru problemele gazonului, vă prezentăm mai jos câteva boli și o parte din dăunătorii gazonului.
INELE DE VRAJITOARE
BASIDIOMYCETES
Inelele de vrăjitoare sunt de mai multe feluri, fiind clasificate în funcție de aspect:
• Iarba se ofilește și moare, formând cercuri care sunt înconjurate de iarbă de culoare verde deschis cu o creștere prolifică.
• Cercuri verzi în interiorul cărora iarba are o creștere prolifică.
• Cercuri de ciuperci care nu dau un efect vizibil la nivelul gazonului.
Diametrul cercurilor poate varia, limita superioară fiind 5-10 m. Gazonul este predispus la această boală timp de mai mulți ani de la apariția ei.
MUCEGAIUL ROZ
FUSARIUM
Mucegaiul roz apare atunci când există perioade prelungite în care gazonul este ascoperit de zăpadă, în cazul circulației restricționate a aerului, asanării slabe a solului, nivelurilor necorespunzătoare de potasiu. Este posibil ca boala să se dezvolte sub stratul de frunze, atunci când vremea este rece și umedă.
Aspectul este de cercuri (4-6 cm) cu plante gri și apoase, care se extind până se unesc. Culoarea este gri cu reflexe roz și zonele seamănă cu petice de zăpadă.
MUCEGAIUL GRI DE ZAPADA
Mucegaiul gri seamănă în multe privințe cu mucegaiul roz, având aceleași condiții de dezvoltare, diferența fiind culoarea – în acest caz, alb-verzui. Strategia de prevenire este identică în cazul ambelor tipuri de mucegai: evitarea aplicării unui nivel excesiv de nitrogen în anticiparea sezonului rece, asanarea suprafeței, curățarea copacilor și gazonului și îndepărtarea resturilor, frunzelor, vegetației nedorite, etc. Toate acestea sunt importante pentru a asigura o circulație mai bună a aerului.
Iarna sau atunci când sunt zăpezi, trebuie evitat traficul pe gazonul acoperit cu zăpadă. Întrebați specialiștii dacă este necesară aplicarea preventivă de fungicid.
Putregaiul Pythium
Putregaiul Pythium apare de obicei vara, în condiții de temperatură și umezeală ridicată, și se manifestă ca niște pete neregulate, de dimensiuni reduse, unde gazonul este moale și pare îmbibat cu apă. Ulterior acestei perioade, gazonul se veștejește și devine maroniu la culoare, iar zonele acestea tind să se unească rezultând în suprafețe extinse afectate.
Pentru a preveni acest lucru, trebuie evitată irigarea excesivă a zonelor proaspăt însămânțate și asigurarea unui drenaj corespunzăt
DRESCHLERA
PETE ALE FRUNZELOR
Așa cum îi spune și numele, această boală are ca simptom apariția unor pete maronii cu margini negre pe frunze. Pe măsură ce boala avansează, petele cresc în dimensiune iar centrul lor moare și devine galben. În cazuri extrem de grave, pot apărea suprafețe fără iarbă pe gazon.
Condițiile favorabile pentru această boală sunt temperaturile mai scăzute de 15-25°C și umiditatea, în special primăvara-toamna, zonele umbroase și cositul prea jos. Pentru prevenție, trebuie uscată suprafața prin perforare și aerisire, și eventual utilizarea unui îngrăsământ cu un conținut scăzut de Nitrogen și conținut ridicat de potasiu.
FIRUL ROSU
FUCIFORMIS
Firul roșu apare primăvara și toamna, în perioadele cu umiditate crescută, atunci când temperaturile sunt între 16 și 24°C. Această boală este și mai gravă pe sol sărac în nitrogen. Primele simptome sunt zonele îmbibate cu apă (primăvara). Firele infectate mor repede și capătă o culoare galben deschisă atunci când se usucă. Frunzele uscate se intercalează cu cele sănătoase, rezultând un aspect neîngrijit. În cazuri grave, zonele afectate se pot extinde și uni, ajungând la dimensiuni de până la 50 cm în diametru.
Această ciupercă prosperă în condiții de umezeală, iar culoarea firului poate fi de la roz la roșu închis, de aici rezultând și numele bolii.
Pentru prevenție, mențineți o fertilitate corespunzătoare a solului, evitați irigarea excesivă, și nu permiteți acumularea de zone uscate.
BACTERIAL WILT
XANTHOMONAS SPP
Această boală apare în zonele de gazon care au fost tunse în mod excesiv. Bacteria pătrunde în plantă și afectează circulația apei și nutrienților, făcând ca planta să pară afectată de secetă și să capete o culoare albastră-purpurie. Alte simptome ar fi petele galbele sau maronii de pe frunze, sau alungirea și îngălbenirea frunzelor, și ofilirea frunzelor albastre menționate mai devreme.
ANTRACNOZA
Denumire latină: Colletotritchum graminicola
La apariția bolii se poate observa decolorarea gălbuie a frunzelor pe întregul gazon. Dezvoltarea bolii este condiționată de temperatură și umiditate. La temperaturi sub 20°C, petele sunt gălbui și neuniforme, cu o dimensiune de 1-3 cm. Dacă boala atacă frunze tinere, acestea vor avea o tentă roșiatică. Antracnoza va duce și la putrezirea rădăcinii (culoare neagră), făcând ca plantele bolnave să iasă foarte ușor din pământ. În caz de umiditate și la temperaturi de peste 25°C, frunzele se ofilesc, gazonul se va subția și vor apărea zone goale pe gazon. Această boală se poate manifesta oricând în timpul anului, dar cu precădere de vara până iarna târziu.
Un factor care favorizează antracnoza este un sol compact, ud, și care nu este dat cu fertilizator.
Cel mai predispus tip de plantă este firuta anuală.
PĂTAREA BRUNĂ
În cazul acestei boli, apar pete de culoare maroniu deschis având marginile mai închise, în formă de cercuri alungite. În timp, dimensiunile acestor pete cresc iar centrul lor devine din ce în ce mai deschis la culoare. Din păcate, câteodată se poate ajunge la moartea unui număr mare de plante, afectând porțiuni însemnate din gazon.
RUGINA
PUCCINIA SPP
Rugina este cauzată de căldură și umezeală moderată, ceață, sau anumite tipuri de ciuperci. Apare de la jumătatea verii până toamna, și se răspândește destul de repede cu ajutorul sporilor (dacă e vorba de ciupercă). Este ușor de recunoscut datorită culorii galbene-maronii care dă o tentă ruginie gazonului.
MUCILAGA, PHYSARUM
Mucilaga se manifestă în perioade extinse de umezeală, primăvara târziu sau toamna. Deși boala nu aduce daune grave direct gazonului, aspectul acestuia va fi afectat, iar iarba de sub mucilaga nu poate face fotosinteză la fel de eficient.
Simptomele sunt aspectul decolorat, neregulat, care poate fi între câțiva centrimetri și câțiva metri în diametru. Petele par acoperite de cenușă, și au o culoare gri-albastru. Ce este de făcut? Adesea, boala trebuie lăsată să acționeze și să treacă, iar în cazuri grave se poate îndepărta prin mijloace mecanice. Frunzele vor fi spălate cu apă doar după ce vremea s-a uscat și pentru a preveni răspândirea sporilor. Nu se recomandă gestionarea situației cu substanțe chimice.
SCLEROPHTHORA MACROSPORA
Dintre simptomele acesti boli, care apar cel mai adesea primăvara târziu și toamna, cele mai evidente sunt grămezile de plante de culoare verde deschis sau galben, care au frunzele puțin mai groase sau late, și care prezintă o creștere prolifică. În cazuri grave, apar zone galbene de aproximativ 20 cm. Plantele din aceste zone pot fi ușor scoase din sol, fiindcă rădăcinile lor sunt afectate. Plantele atacate de boală mor din cauza căldurii și secetei, în timpul iernii, sau din cauza atacurilor suplimentare ale unor ciuperci. Aspectul rezultat este neplăcut și asta face ca gazonul să arate neuniform.
MUSCHI
Mușchii de pământ reprezintă un semn că gazonul are o problemă, fiindcă aceștia apar atunci când structura și componența gazonului nu sunt corespunzătoare. Dacă mușchiul se răspândește, poate dăuna gazonului. Cauzele sunt solul slab, nebertil, argilos sau care nu a fost drenat corespunzător, irigația excesivă, tăierea prea scurtă a ierbii, soiul nepotrivit de iarbă și umbra puternică. Mușchiul apare în zone umbroase acoperite cu apă stătătoare, nearisite. Pentru a scăpa de mușchiul din gazon, este necesară irigarea la intervale mai mari de timp și tunderea care să permită pătrunderea razelor. Cel mai indicat ar fi să apelați la specialiști care să remedieze situația fără să afecteze prea mult gazonul.
VEZI TRATAMENTE SI PREVENTIE BOLI GAZON
În cazul în care te confrunți doar cu problema buruienilor, recomandăm utilizarea unui erbicid.
Cel mai adesea, bolile gazonului încep cu agenți patogeni fungici. Dacă gazonul prezintă Inele de vrajitoare, mucegaiul roz, mucegaiul gri de zăpadă, putregaiul pythium, Drechslera, antracnoza, pătarea brună, rugina, mucilaga, Sclerophthora macrospora, folosește un fungicid.
În cazul insectelor dăunătoare, utilizează un insecticid.
Îngrășământul și fixatorul de îngrășământ asigură o creștere corectă a gazonului, furnizează nutrienți importanți și previn apariția carențelor de microelemente. Ar trebui utilizate constant, pentru a păstra aspectul și starea de sănătate a gazonului.
DĂUNĂTORI
Tipula
Este o insectă care seamănă cu un țânțar, dar ceea ce este periculos pentru gazon este larva acesteia. Daunele provocate duc la îngălbenirea și ofilirea plantelor, proces în urma căruia peluza capătă o culoare maroniu-deschis.
Limacși / Melci
Aceştia provoacă daune însemnate atunci când rod plantele, ceea ce duce la ofilire. Din fericire, melcii se întâlnesc mai rar pe gazon, preferând grădinile.
Coropişniţa
Această insectă comună provoacă daune prin săparea de galerii prin pământ și hrănirea cu rădăcinile plantelor, atacând și zona coletului (zona de legătură dintre rădăcină și tulpină). Un semn al prezenței acestora îl reprezintă petele de culoare galbenă pe întinderi de iarbă.
Cârtiţa
Este un animal care poate aduce beneficii prin reducerea numărului dăunătorilor, însă săparea de galerii și ridicarea de mușuroaie de pământ pot provoca neplăceri.
Râme
La fel ca în cazul cârtițelor, râmele pot aduce beneficii prin sporirea calității solului și pot fi un semn de pământ bun, însă răscolirea pământului poate duce la apariția unor porțiuni de gazon fără iarbă.
Furnici/Albine
Aceste insecte pot forma uneori mormane de pământ, care devin inestetice sau incomode.