Taierea vitei de vie
Vița de vie este o bucurie la casa omului! Cultivată de mii de ani, reprezintă o practică veche și unele principii de bază se păstrează chiar și astăzi.
Autor
Bogardens
Actualizat
Vița de vie este o bucurie la casa omului! Cultivată de mii de ani, reprezintă o practică veche și unele principii de bază se păstrează chiar și astăzi. Fie că este pentru décor, pentru consum sau pentru vin, ea vine la pachet cu satisfacții dar și cu muncă. Pentru a avea o plantație sănătoasă, sunt necesare câteva lucrări de tăiere – la momentul oportun și folosind proceduri corecte.
În cazul în care nu este îngrijită, lăstarii se vor dezvolta haotic și creșterea necontrolată va duce la diminuarea resurselor care ajung la fructe. Nimănui nu-i plac strugurii mici și acri, nu-i așa? Deci, ce putem face pentru a ne mândri cu producția de viță de vie?
În primul rând, tăierea asigură un nivel mai ridicat de calitate și cantitate în ceea ce privește producția. În al doilea rând, tăierile vor reduce semnificativ lucrările ulterioare. Nu în ultimul rând, vom obține butuci cu o rezistență mai bună la atacurile dăunătorilor și patogenilor.
Prin tăierea viței de vie, se urmărește normarea rodului, menținerea în perspectivă a tipului și formelor de conducere alese și păstrarea unui randament constant de producție.
Toate acestea par a fi avantaje de nerefuzat. Așadar, cum procedăm?
Principalele lucrări de tăiere a viței de vie:
Tăierile de formare. Acestea sunt realizate atunci când planta este mai tânără (primii 3-5 ani), pentru a da o formă mai bună butucilor atunci când sunt în creștere.
Tăierile de fructificare. Sunt cel mai des efectuate tăieri. Au rolul de a îmbunătăți cantitatea și calitatea recoltelor, prin influența pozitivă asupra creșterii și obținerii de rod. Se aplică la butucii de vie în stadiul de plină producție, înainte de înmugurire.
Tăierile de regenerare. Se efectuează atunci când vița de vie este bătrână, cu scopul de a reface butucii și a-i readuce la un nivel optim de productivitate.
Tăierile speciale. Sunt realizate în cazul în care vița de vie a fost afectată de îngheț, grindină sau secetă.
Dintre toate tipurile de tăieri, cele de rodire sunt cele mai importante pentru regenerarea și productivitatea plantei.
Prin tăiere se intervine puternic în viața butucului de viță, așa că este extrem de important ca aceste lucrări să fie efectuate corect, neexistând loc de greșeală.
Câteva reguli de urmat:
- Tăierile trebuie să fie realizate de personal specializat
- Fiecare butuc are particularitățile sale, iar tăierile trebuie să fie adaptate fiecărui caz
- Se vor utiliza doar instrumente profesionale
- Coardele trebuie să fie scurtate chiar deasupra ochilor
- Grosimea coardei de rod rămasă trebuie să aibă 6-12 mm