Bogardens sfaturi utile gazon

Boli și dăunători ai gazonului

Gazonul este un element important al oricăror grădini sau spații publice – el trebuie să fie proaspăt, verde, puternic și îngrijit.

Orice fel de boală, provocată fie de anumite condiții de temperatură sau umiditate, fie de ciuperci sau bacterii, nu îi afectează doar aspectul, ci și sănătatea.

Și tocmai pentru că există o multitudine de cauze pentru pentru problemele gazonului, vă prezentăm mai jos câteva boli și o parte din dăunătorii gazonului

Bolile de gazon

Bogardens Boli de gazon

Putregaiul Pythium

Putregaiul Pythium apare de obicei vara, în condiții de temperatură și umezeală ridicată, și se manifestă ca niște pete neregulate, de dimensiuni reduse, unde gazonul este moale și pare îmbibat cu apă.

Ulterior acestei perioade, gazonul se veștejește și devine maroniu la culoare, iar zonele acestea tind să se unească rezultând în suprafețe extinse afectate.

Pentru a preveni acest lucru, trebuie evitată irigarea excesivă a zonelor proaspăt însămânțate și asigurarea unui drenaj corespunzător

Bogardens Boli de gazon

Inele de vrajitoare (Basidiomycetes)

Inelele de vrăjitoare sunt de mai multe feluri, fiind clasificate în funcție de aspect:

  • Iarba se ofilește și moare, formând cercuri care sunt înconjurate de iarbă de culoare verde deschis cu o creștere prolifică.
  • Cercuri verzi în interiorul cărora iarba are o creștere prolifică.
  • Cercuri de ciuperci care nu dau un efect vizibil la nivelul gazonului.

Diametrul cercurilor poate varia, limita superioară fiind 5-10 m. Gazonul este predispus la această boală timp de mai mulți ani de la apariția ei.

Bogardens Boli de gazon

Mucegaiul roz (Fusarium)

Mucegaiul roz apare atunci când există perioade prelungite în care gazonul este ascoperit de zăpadă, în cazul circulației restricționate a aerului, asanării slabe a solului, nivelurilor necorespunzătoare de potasiu.

Este posibil ca boala să se dezvolte sub stratul de frunze, atunci când vremea este rece și umedă.

Aspectul este de cercuri (4-6 cm) cu plante gri și apoase, care se extind până se unesc. Culoarea este gri cu reflexe roz și zonele seamănă cu petice de zăpadă.

Dăunători de gazon

Bogardens preventie daunatori gazon

Tipula

Este o insectă care seamănă cu un țânțar, dar ceea ce este periculos pentru gazon este larva acesteia. Daunele provocate duc la îngălbenirea și ofilirea plantelor, proces în urma căruia peluza capătă o culoare maroniu-deschis.

Limacși / Melci

Aceştia provoacă daune însemnate atunci când rod plantele, ceea ce duce la ofilire. Din fericire, melcii se întâlnesc mai rar pe gazon, preferând grădinile.

Coropişniţa

Această insectă comună provoacă daune prin săparea de galerii prin pământ și hrănirea cu rădăcinile plantelor, atacând și zona coletului (zona de legătură dintre rădăcină și tulpină). Un semn al prezenței acestora îl reprezintă petele de culoare galbenă pe întinderi de iarbă.

Cârtiţa

Este un animal care poate aduce beneficii prin reducerea numărului dăunătorilor, însă săparea de galerii și ridicarea de mușuroaie de pământ pot provoca neplăceri.

Râme

La fel ca în cazul cârtițelor, râmele pot aduce beneficii prin sporirea calității solului și pot fi un semn de pământ bun, însă răscolirea pământului poate duce la apariția unor porțiuni de gazon fără iarbă.

Furnici/Albine

Aceste insecte pot forma uneori mormane de pământ, care devin inestetice sau incomode.

Vrei și tu o grădină perfectă?

Intră în legătură cu noi. Echipa noastră este pregătită pentru orice proiect.

Ultimele noutăți din blog

intră pe blog

Costul unei lucrari de peisagistica poate fi influentat de o varietate de factori.

Gazonul de trifoi, alternativa gazonului clasic?

Frumusețea unui gazon este influențată de trei factori: desime, uniformitate și culoare. Cu toții ne dorim un gazon sănătos și mereu verde. Dar este acest lucru posibil și cu alte...

Gazonul prin însămânțare poate fi considerat mai rezistent și mai avantajos ca preț, însă pentru a ajunge la rezultatul dorit este nevoie de mai mult timp și cunoștințe sau o docum...

Te-ar putea interesa și...

Pepiniera Bogardens

Pepiniera

descopera
Peisagistica Bogardens

Peisagistica

descopera
Sisteme irigatii Bogardens

Sisteme de irigatii

descopera