Boli gazon – preventie si tratament

Un gazon proaspăt este întotdeauna frumos. Indiferent dacă este gazon însămânțat sau rulouri, la început arată mereu bine, dar are nevoie de grijă și întreținere pentru a-și păstra proprietățile și estetica.

Autor

Bogardens

Actualizat

Un gazon proaspăt este întotdeauna frumos. Indiferent dacă este gazon însămânțat sau rulouri, la început arată mereu bine, dar are nevoie de grijă și întreținere pentru a-și păstra proprietățile și estetica. Deși poate părea că lucrurile merg bine, este posibil ca într-o perioadă scurtă de timp, în care o boală sau un dăunător scapă de sub control, să pierdeți investiția.

Așadar, ce puteți face pentru a avea un gazon frumos și sănătos?

Pentru început, alegeți semințe sau rulouri de calitate!

Tundeți gazonul la timp, aerați-l și scarificați-l o data primăvara și o dată toamna!

Dacă ați efectuat cu succes operațiunile menționate mai sus, există și alte măsuri pe care le puteți lua pentru a păstra rezultatele obținute.

În acest scop, vă prezentăm cu titlu de recomandare 5 produse pentru anul vegetativ 2022. Acestea sunt doar sugestiile noastre, dar bineînțeles că dacă nu le găsiți sau dacă preferați altele, puteți cumpăra de la alte companii, aveți doar grijă să aibă aceleași ingrediente active, pentru a beneficia de proprietățile lor. Aceste produse nu sunt absolut necesare, însă vă pot oferi o serie de avantaje, după cum veți descoperi citind în continuare.

Gama de 5 produse pentru gazon utilizate preventiv vă poate ajuta să mențineți situația sub control. Aceste produse pot fi folosite și în scopul rezolvării anumitor probleme, dar dacă le veți include într-o rutină veți diminua considerabil șansele de a le utiliza intervențional.

În cazul în care te confrunți doar cu problema buruienilor, recomandăm utilizarea unui erbicid.
Cel mai adesea, bolile gazonului încep cu agenți patogeni fungici. Dacă gazonul prezintă Inele de vrajitoare, mucegaiul roz, mucegaiul gri de zăpadă, putregaiul pythium, Drechslera, antracnoza, pătarea brună, rugina, mucilaga, Sclerophthora macrospora, folosește un fungicid.
În cazul insectelor dăunătoare, utilizează un insecticid.
Îngrășământul și fixatorul de îngrășământ asigură o creștere corectă a gazonului, furnizează nutrienți importanți și previn apariția carențelor de microelemente. Ar trebui utilizate constant, pentru a păstra aspectul și starea de sănătate a gazonului.

Erbicid Foxtrot 69 EW – erbicid selectiv de contact și sistemic, care poate fi folosit cu success împotriva buruienilor monocotiledonate anuale (mohor, costrei). Avantajul principal este că are efect și împotriva buruienilor cu frunza îngustă, acestea din urmă fiind adesea greu de combătut cu un erbicid comun.

Foxtrot 69 EW este compatibil cu majoritatea produselor de protecția plantelor utilizate în practică. Aveți grijă să aplicați tratamentul cu minimum 4 ore înainte de precipitații, și să îl aplicați împreună cu un adjuvant în cazul în care buruienile sunt într-un stadiu avansat sau în caz perioade de secetă, arșiță, sau răcoroase (comparativ cu media perioadei).

Acest erbicid este absorbit prin frunze, iar după 1-3 zile de la aplicare buruienile își opresc creșterea, după 7-14 zile cloroza țesuturilor devine evidentă iar la 10-30 zile de la tratament buruienile mor.Îngrășământ Florovit
– este un îngrășământ pentru gazon care conține Azot 16,0 : Fosfor 5,2 : Potasiu 5,2  dar și sulf și fier (4,0). Acest produs este potrivit pentru necesitățile nutriționale ale tuturor speciilor de iarbă, cu precădere a celor de gazon. În combinația menționată anterior, elementele minerale stimulează dezvoltarea și sănătatea ierbii și oferă o culoare deosebită verde intens. Îngrășământul stimulează îndesirea și înrădăcinarea gazonului și previne creșterea mușchiului.

 Florovit pentru gazon cu nivel ridicat de fier este potrivit pentru necesităşile nutriţionale pentru toate speciile de iarbă, în special pentru iarba ornamentală şi iarba reprezentativă de gazon.

 Elementele minerale conţinute de îngrăşământ au fost selecționate în cantităţi şi varietăţi pentru a stimula dezvoltarea şi sănătatea ierbii şi a oferi o culoare de verde intens gazonului.
Fungicid Amistar Xtra – fungicid cu spectru larg de combatere, care influențează pozitiv activitatea fiziologică a plantei. Reacționează cu apa și protejează noile creșteri, prelungind perioada de timp în care gazonul rămâne verde.  Acest fungicid conţine două substanţe active: azoxistrobin şi ciproconazol.

Substanțele pătrund rapid prin frunze și se localizează în plantă, având atât proprietăți preventive cât și curative. Tratamentul se face regulat (asigurând protecție de 3-4 săptămâni), sau la primele semne de boală vizibile.
Insecticid Karate Zeon
– insecticid de contact care are un efect rapid împotriva dăunătorilor, oferind cea mai lungă perioadă de protecție. Substanța active este Lambda - Cihalotrin 50 gr/litru.

Insecticidul se eliberează treptat din capsule și formează un deposit stabil, rezistent la acțiunea razelor UV și a precipitațiilor. De asemenea, are un risc scăzut de iriație a ochilor sau pielii și nu afectează negativ mediul înconjurător.

Se recomandă utilizarea de 3 tratamente pe sezon, acoperirea cât mai bună și uniformă a gazonului, și evitarea aplicării atunci când temperaturile sunt ridicate în timpul zilei (dăunătorii fiind mai puțin expuși și fotodegradarea fiind mai intensă).
Fixator de îngrășământ Microcat – gamă de produse lichide pe bază de microelemente, aminoacizi liberi și acizi organici care ajută la corectarea carențelor apărute la plante. Aminoacizii accelerează absorbția microelementelor, participă la sintetizarea proteinelor și diminuează astfel energia consumată de plantă.

Produsul conține 8 % Fier (Fe) solubil în apă, 1.3 % Azot total (N), 2,5 % Aminoacizi liberi, 7 % Acizi organici.

Astfel, acest fixator de îngrășământ ajută la evitarea apariției carențelor de microelemente la gazon, care va rămâne sănătos și puternic. Se utilizează imediat după sezonul rece, o dată cu creșterea temperaturilor, prin fertilizare foliară.Produsele prezentate mai sus sunt doar recomandări. Ele sunt eficiente pentru marea majoritate a bolilor și insectelor comune, dar este posibil ca în situații excepționale să fie nevoie de tratament special. Cu toate acestea, pentru majoritatea cazurilor, ele vor funcționa foarte bine și vă vor asigura un gazon frumos și sănătos.

Vrei și tu o grădină perfectă?

Intră în legătură cu noi. Echipa noastră este pregătită pentru orice proiect.

Te-ar putea interesa și...

Pepiniera Bogardens

Pepiniera

descopera
Peisagistica Bogardens

Peisagistica

descopera
Sisteme irigatii Bogardens

Sisteme de irigatii

descopera