Tratament pomi fructiferi in repaus vegetativ, iarna

Doar pentru că plantele sunt în repaus, nu înseamnă că și noi trebuie să fim la fel. În pomicultură, efectuarea tratamentelor de toamnă și iarnă reprezintă o condiție obligatorie pentru a menține starea fitosanitară bună a pomilor.

Autor

Bogardens

Actualizat

Tratament pomi fructiferi in repaus vegetativ, iarna

Doar pentru că plantele sunt în repaus, nu înseamnă că și noi trebuie să fim la fel. În pomicultură, efectuarea tratamentelor de toamnă și iarnă reprezintă o condiție obligatorie pentru a menține starea fitosanitară bună a pomilor. Acesta este momentul perfect reducerea rezervelor biologice ale anumitor agenți patogeni și formele hibernante ale insectelor dăunătoare. Atunci când sunt efectuate corect, la momentul potrivit, tratamentele reduc semnificativ riscul de îmbolnăvire și diminuează atacul dăunătorilor.

Perioada propice pentru tratamentele în repaus este atunci când frunzele au căzut deja, dar înainte de repornirea în vegetație (primăvara). Deși orice interval în această perioadă este corespunzător, experții cunosc anumite criterii după care identifică momentul perfect care să amplifice potențialul tratamentelor.

Pom fructifer iarna bogardens

Tratamentele cu fungicide trebuie aplicate pe scoarța uscată, neacoperită de gheață, zăpadă sau chiciură, atunci când temperaturile depășesc 5 grade și nu există riscul de îngheț în următoarele zile. De asemenea, cât timp substanța își face efectul și se usucă, nu ar trebui să avem ploi sau vânt. Pomicultorii cu experiență preferă să facă aceste tratamente în lunile februarie-martie, după tăieri, pentru o rată mai mare de succes.

Insecticidele pe bază de ulei necesită o planificare mai precisă. Uleiul horticol ar trebui aplicat în faza de dezmugurire pentru un efect maxim, deoarece acesta este momentul în care formele hibernante ale dăunătorilor încep activitatea.

Cel mai important lucru este ca fungicidele și uleiul horticol să nu fie aplicate după faza de dezmugurire, deoarece acest lucru poate dăuna serios lăstarilor tineri.

Aplicarea corectă a tratamentelor asigură copacilor un start optim în faza de vegetație, oferindu-vă confortul de a avea plante fără dăunători încă de la început!

Trebuie să avem în vedere respectarea cu strictețe a concentrațiilor substanțelor, folosirea echipamentului de protecție, respectarea normelor de mediu (pentru a preveni poluarea apelor și solului) și, nu în ultimul rând, a măsurilor de igienă.

Vrei și tu o grădină perfectă?

Intră în legătură cu noi. Echipa noastră este pregătită pentru orice proiect.

Te-ar putea interesa și...

Pepiniera Bogardens

Pepiniera

descopera
Peisagistica Bogardens

Peisagistica

descopera
Sisteme irigatii Bogardens

Sisteme de irigatii

descopera