Udare Gazon pe vreme caniculara

Lunile de vară pot fi periculoase pentru grădini atunci când temperaturile cresc foarte mult. Ne referim aici atât la gazon cât și la flori și arbuști, care necesită îngrijiri suplimentare în perioadele caniculare.

Autor

Bogardens

Actualizat

Udare Gazon pe vreme caniculara

Lunile de vară pot fi periculoase pentru grădini atunci când temperaturile cresc foarte mult. Ne referim aici atât la gazon cât și la flori și arbuști, care necesită îngrijiri suplimentare în perioadele caniculare. Udarea gazonului este esențiala pentru sănătatea acestuia, cu atât mai mult atunci când vremea nu permite irigarea la orele obișnuite. Temperaturile ridicate din timpul zilei usucă solul, ceea ce pune plantele într-o situație vulnerabilă. Irigarea gazonului corectă este esențială pentru a preveni uscarea și pentru a-l menține verde și frumos.

De cate ori ar trebui sa udam?

În perioadele secetoase și uscate, mai exact în lunile iulie și august, firele de iarbă ar trebui să aibă 8-9 centimetri, astfel încât să își țină umbră și să ferească rădăcinile de razele fierbinți ale soarelui iar gazonul se va stropi de două ori pe zi în zilele în care nu plouă.

Sfaturi udare gazon bogardens

Cand ar trebui sa udam gazonul?

De asemenea, spațiile cu gazon se vor uda numai dimineața devreme (5 a.m.) și noaptea (10-11 pm), uniform și cu o cantitate de apă suficientă (dar nu prea multă, pentru a evita putrezirea rădăcinilor), evitând formarea bălților pe teren. După aceasta nu se va intra pe teren pentru a nu se forma urme și a nu bătători solul umed, ceea ce poate duce la deteriorarea aspectului gazonului. Pentru a stabili corect nivelul de apă necesar, se pot pune din loc în loc recipiente de aceleași dimensiuni pentru a observa nivelul de apă din acestea (2,5 cm ar fi optim).

Se va evita udarea în timpul zilei, fiindcă pământul și plantele sunt încinse și diferența de temperatură dintre acestea și apă va înăbuși iarba și va favoriza apariția bolilor. Gazonul trebuie stropit astfel încât apa să ajungă la rădăcinile firelor de iarbă. În cazul în care este utilizată prea puțină apă, aceasta se va opri pe frunze și se va evapora, ceea ce înseamnă că nu va avea nici un efect. Dacă totuși situația impune irigare pe timpul zilei, se recomandă evitarea udării frunzelor plantelor.

Se va ține cont de zonele expuse la soare întreaga zi, unde necesarul de apă va fi mai ridicat, și cele umbrite, unde va fi mai redus. 5-10 minute pe fiecare zonă ar trebui să fie suficiente.

Pentru irigare se pot utiliza furtunurile, aspersoarele portabile (cuplate prin mufe la furtun) și instalațiile de irigare. În cazul în care cele din urmă sunt programabile, se poate seta irigarea mult mai simplu la orele potrivite.

Suplimentar, pe timp de caniculă se pot utiliza tratamente pentru grădină: anumite îngrășăminte pentru gazon și plante care să încurajeze fotosinteza, înrădăcinarea și înflorirea. Principalele elemente în tratarea grădinii sunt azotul, fosforul și potasiul.

De asemenea, dacă sunt porțiuni mari ce trebuiesc înlocuite puteți comanda oricând câțiva mp de rulori de gazon.

Puteți oricând să cereți ajutorul specialiștilor noștri, care pot oferi consiliere sau servicii ce vor asigura un gazon sănătos și frumos.

Vrei și tu o grădină perfectă?

Intră în legătură cu noi. Echipa noastră este pregătită pentru orice proiect.

Te-ar putea interesa și...

Pepiniera Bogardens

Pepiniera

descopera
Peisagistica Bogardens

Peisagistica

descopera
Sisteme irigatii Bogardens

Sisteme de irigatii

descopera